Ψυχοπαθολογία – πως ο εγκέφαλος δημιουργεί τη ψυχή

 

 

Σύμφωνα με τον Hazrat Inayat Khan, ο ήχος αποτελεί μια ενέργεια η οποία διαπερνά τα πάντα, η οποία διεισδύει στο ανθρώπινο σώμα και που υλοποιείται σε αυτή την μορφή. Ο άνθρωπος συντονίζει την αντίληψή του σε αυτήν ανοίγoντας τον εσωτερικό χώρο του σώματός του σε αυτές τις λεπτεπίλεπτες ενέργειες και προετοιμαζόμενος με αυτόν τον τρόπο σε αυτό τον ενεργειακό συντονισμό.

 

Ο συντονισμός καθώς και κάθε συμβάν που έχει σχέση με τον ήχο, πρέπει να νοείται πάντοτε σαν υλικός και μη υλικός, φυσιολογικός (σε επίπεδο σωματικό, αυτόνομο ή σε επίπεδο φυσιολογίας του εγκεφάλου, ορμονικό κλπ.) και ψυχικός (σε νοητικό, συναισθηματικό, μεταλεκτικό, πνευματικό επίπεδο). Μια διαλογική αλληλεπίδραση συνδέει τη ψυχή και το σώμα.

 

Αυτή η διαλογική αλληλεπίδραση καθιστά σαφές, πόσο σημαντική είναι μια, σε βάθος, γνώση των βασικών ψυχικών λειτουργιών, των παθολογικών συμπτωμάτων και των πιθανών αιτίων τους.

Πρέπει κανείς να κατέχει αυτές τις γνώσεις όχι μόνο για να αναγνωρίσει τα συμπτώματα τα οποία χρειάζονται ιατρική ή ψυχοθεραπευτική αγωγή, αλλά και για να αναπτύξει μια σίγουρη ματιά των ψυχολογικών ή οργανικών συμπτωμάτων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μια αντένδειξη για τον ήχο.

 

Ο Abu Hafs as-Suhrawardi διατύπωσε τη φράση που ισχύει και σήμερα:

 

«Ο ήχος ξυπνάει στην καρδιά μονάχα εκείνα τα οποία υπάρχουν ήδη εκεί»

 

Αυτή η φράση υποδηλώνει, ότι κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας ηχομασάζ μπορούν να μας φανερωθούν ή να εμφανιστούν συμπτώματα, τα οποία είτε είναι εντελώς φυσιολογικά είτε χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.

Η γνώση για τις βασικές λειτουργίες της ψυχής, τα παθολογικά συμπτώματα και τις πιθανές τους ρίζες  αποτελούν μια βασική γνώση για όλους εκείνους που εργάζονται με ανθρώπους με τρόπο συμβουλευτικό, θεραπευτικό ή μέσω εργασίας με το σώμα.

 

Αυτό το σεμινάριο σας παρέχει τις αναγκαίες γνώσεις για να αποφασίσετε και να δράσετε υπεύθυνα σε δύσκολες καταστάσεις και να μπορέσετε να αντιληφθείτε, αν κάποιο σύμπτωμα χρήζει παιδαγωγικής, θεραπευτικής ή ιατρικής αντιμετώπισης.

 

Παρέχονται σημειώσεις και πιστοποιητικό παρακολούθησης.

 

Προϋπόθεση: Εκπαίδευση στο σεμινάριο Peter Hess®-Ηχομασάζ Ι

 

Αναγνωρίζεται ως μέρος της εκπαίδευσης στην "Ηχοθεραπεία-Peter Hess®"